Worldpest

Çeşitli özel kimyasallardan oluşan bileşimlerin kapalı alanlarda olmak şartı ile çeşitli ürün ve ya herhangi bir yaşam alanını, haşere ve diğer mikroskobik canlılardan arındırmak ya da oluşumlarını engellemek için yeterli dozda gaz ve ısı şeklinde yayılım sağlayarak uzman kişiler tarafından uygulanan en etkili steril etme biçimine fumigasyon denir

Not: Fumigasyon kalıcı etkisi bulunmamaktadır. Aynı zamanda işlem sonrasında ürünler iyi muhafaza edilmese haşere ve diğer zararlıların istilasına tekrar maruz kalabilir.

İki çeşit fumigasyon şekli vardır.

a) Vakumlu fumigasyon: Öncelikle çalışma alanın havasını emerek içeride çekim gücü oluşturmaktadır. Bu esnada fumigasyon işlemi başladığında çıkan gazlar hızlıca alana yayılarak alanın dış kabuğuna basınç uygulamaktadırlar. Böylece içeride bulunan tüm ürünler gaz ve ısıya maruz kalarak bakteri ve haşereleri etkisiz hale getirir. Bu en iyi yöntemdir. (Burada dikkat edilmesi gereken husus işlem yapılacak alanın basınca dayanıklı olmasıdır. Çökme, ayrılma ve sızdırmaya karşı dayanıklılık göstermesi gereklidir)

b) klasik gaz basınçlı fumigasyon: Bütün hazırlıklar tamamlandıktan sonra fumigasyon işlemlerinin başlamasıdır. Gaz, ısı yavaş ve hacimli bir şekilde etrafı sarar burada vakumlu fumigasyon miktarından daha az fumigant ve ısı basıncı bulunmaktadır.

Peki neden fumigasyon?

Pest control mücadelesinde kullanılan katı, toz ve sıvı insektisitler çoğu zaman haşere ve diğer mikro canlılara ulaşamazlar, bazen de ulaştıklarında yeterli gelmemekle veya etken maddesi formu uyuşmadığından; mantar, bakteri gibi canlıları etkisi altına alamamaktadırlar.

*Günümüzde yük taşımacılığı ve ya diğer türlü depo-antrepo stok ürünlerindeki muhafazayı sağlamak açısında uluslar arası ve yurt içi yönetmeliklerinde güvenli kabul edilir yöntem fumigasyon ile yapılan hijyen çalışmalarıdır.

Önemli : Fumigasyon doğru şekilde yapılmış ise; steril edilmek istenilen ürünlerin kimyası, şekli veya verimliliği gibi özelliklerine olumsuz etki sağlamaz.

Dikkat edilmesi gerekilen durumlar

*Çok iyi bilinmelidir ki fumigasyon tehlikeli bir operasyondur.

*En az iki uzman personelin nezaretinde yapılmalıdır.

*Gaz maskesi ve özel kostüm ile çalışmalar başlamalıdır.

*Uygulama yapılmadan önce fiziki önlemler alınmalıdır.

*Fumigasyon olması gereken ürünlerin temel özelliklerine göre fumigant seçilmelidir

*İnsan ve diğer hayvanları uzaklaştırmak gerekmektedir.

*Fumugasyon çadırı, konteyner ve ya betonarme binanın gaz kaçak alan tespitlerinin iyi yapılması gereklidir.

* Alan havalandırması için aspiratör, yangın söndürücü, oksijen tüpü, ilk yardım çantası olmalıdır.

*Gerekli basınç, nem, ısı ve gaz değerlerini ölçen dereceli ölçeklerin çalışır olması gereklidir.

*Dış alanda girilmesi yasak olan levhalar ile ışıklı ikazların bulunması gereklidir.

*Etkili olabilmesi için uygulamayı yapan kişinin söylediği zaman aralığında yine aynı kişi tarafından havalandırılarak emin bir şekilde kullanıma açılması gerekmektedir.

Unutulmadan! fumigasyon bilinçsizce ve kişisel yöntemler eşliğinde yapılmamalıdır. Ölümcül kazalar veren en tehlikeli ilaçlama şeklidir. Lütfen İş kazalarına karşı duyarlı olalım. Fumigasyon hakkında detaylı bilgi almak için uzman kadromuzdan yardım alabilirsiniz.

Fumigasyon

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Acil Destek

Whatsapp
1
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Size nasıl yardımcı olabiliriz?